Mijn veerkracht
Zelf doen’ waren als kind zo’n beetje mijn eerste woorden. Dus toen ik jong mijn twee kinderen kreeg, bleef werken, studeren en mijn huis verbouwen bleef ik doorrennen en het allemaal in mijn eentje doen. Hulp vragen was echt niet nodig, ik kon dit wel. Dacht ik. Maar mijn lijf begon pijn te doen, ik sliep niet goed meer en voelde me voor alles en iedereen verantwoordelijk. Ik dacht dat als ik nog iets harder mijn best deed, wat sneller en efficiënter werkte, nog wat meer zelf deed, ik daarna wel mijn rust kon pakken. ‘Leuk idee, doen we niet!’ Leek mijn lijf echter te denken.
Toen ik op een gehaast moment letterlijk mijn hoofd stootte en heel hard moest huilen en bijna niet meer kon stoppen had ik door dat dit niet meer ging. Uiteindelijk opgedroogd en uitgesnottert, kwam het besef dat ik ook figuurlijk mijn hoofd had gestoten aan al mijn goede bedoelingen en het maar stoer en zonder mopperen door willen gaan. Ik dacht dat het lag aan wat er om me heen gebeurde, maar ik was het vooral zelf die zoveel hooi op haar vork nam.
Het omslagpunt
Het moest en kon gelukkig anders. Ik heb door vallen en opstaan geleerd om keuzes te maken die passen binnen wat ik aan kan. Dat ik mezelf niet voorbij hoef te rennen door maar alles voor iedereen te willen doen. Ik leerde hóe ik dan ook echt beter voor mezelf kon zorgen. Langzaam maar zeker werd alles in mijn leven voor mijn gevoel weer lichter en leuker. Ik begon weer met energie aan mijn dag en had zelfs aan het eind van de dag nog wat over.
Ik sprak me op mijn werk en thuis eerlijker uit over hoe ik me voelde en durfde hulp te vragen of ‘nee’ te zeggen. Het wonderlijke vond ik dat er met veel meer begrip en waardering door mensen om me heen op werd gereageerd dan ik dacht dat zou gebeuren. En het meest bijzondere van alles; als ik op deze nieuwe manier leef en keuzes maak merkte ik, kan ik dubbel zoveel aan en doen dan ik hiervoor ooit kon. Ontspannen, veerkrachtig en energiek.
De energie die ik nu voel wil ik doorgeven. Want het kan dus echt! Weten wat je wilt en je niet meer schuldig voelen. Keuzes maken die je echt energie geven. Jezelf durven zijn, ook al ben je dan net als de rest, of juiste helemaal anders. Ik merkte dat ik weer begon te dansen op muziek die op stond, ik ging weer meezingen (daar is mijn omgeving nog steeds niet heel blij mee), weer meubels maken en dingen opknappen. Tijd, aandacht en energie heb ik voor mijn lief, mijn kinderen en vriendinnen. Schaamteloos kan ik soms ruimte maken voor wat ik nodig heb, het kan zo klein zijn als een kop thee op het juiste moment, zo groot als het maken van die reis naar Nieuw-Zeeland.
Mijn visie
Weet je, het kan iedereen gebeuren! Dat het je allemaal te veel dreigt te worden, je overbelast raakt, of even niet meer weet hoe verder. Het is geen zwakte. Het is een heel logisch gevolg van oplopende druk en spanning, veel willen, je erg verantwoordelijk voelen en het goed willen doen. Soms gebeurt er net te veel in je leven en overzie je het niet meer. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of bij te komen en het is te veel. Hierdoor opbranden hoeft niet het volgende station te zijn.
Ieder mens is anders en uniek, iedere coach ook. Wat je hierin bij mij vindt, is dat ik rustig maar doortastend ben. Ik zie snel verbanden en vind het heel leuk om met passende metaforen de kern van wat er speelt zichtbaar te maken. Ik zeg eerlijk wat ik denk en zie, zonder bot of hard te zijn. Je kunt maar beter weten wat er speelt, zodat je er iets mee kunt toch? Geen doekjes eromheen, maar als het even kan wel met een beetje humor en luchtigheid kijken naar wat je kunt doen om jouw situatie te krijgen zoals het voor jou het beste werkt.
Als je me zou kennen zou je weten
Kwaliteit staat voor mij voorop. Ik geloof dat een goede opleiding hierbij een must is. Coaching is een vak, oplossingsgericht werken de basis.
In 2017 heb ik de BGL coach practitioner opleiding met succes afgerond en ben ik NOBCO gecertificeerd coach.
Naast het geven van coaching en training werk ik als projectleider/ procesbegeleider. Het verbeteren van de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp, zodat kinderen en gezinnen de juiste hulp krijgen is hierbij het doel.
Tijdens het coachen en trainen van teams en medewerkers kwam ik er al snel achter dat het niet alleen gaat om de individuele medewerker of manager, of om de gekozen methodiek. Het gaat erom harmonie te vinden in het samenspel. Daarom benader ik vragen graag vanuit meerdere kanten en met alle partijen. Zo wordt samenwerken weer leuk en zet je met elkaar een fantastisch team neer.